Skip to main content

Vlaams bouwbedrijf Van Laere zet nieuwe standaard in innovatie en duurzaamheid

Van links naar rechts: Mauro Poponcini, Jan Jambon, Manu Coppens 

Zwijndrecht 26 mei 2023 – Van Laere, al meer dan 85 jaar de partner bij uitstek van ontwikkelaars en openbare opdrachtgevers voor grootschalige nieuwbouw- en renovatieprojecten in Vlaanderen en Brussel, huldigde vandaag haar nieuwe hoofdzetel in Zwijndrecht in. Dit gebeurde in het bijzijn van heel wat prominenten, waaronder Minister President Jan Jambon die meehielp bij de aanplant van vier bomen, symbool voor de doorgedreven duurzaamheid en het innovatieve karakter van het gebouw. 

“Vlaanderen staat wereldwijd aan de top op vlak van innovatie en technologie. Als Vlamingen smijten wij ons elke dag om deze toppositie te behouden en zelfs te versterken. Helaas zijn we vaak te bescheiden op deze fantastische prestatie. Ook vandaag weer heeft Van Laere, een oer-Vlaamse onderneming, zich getoond als pionier op het gebied van technologie, innovatie en duurzaamheid. Hun nieuwe hoofdzetel is een huzarenstuk en typevoorbeeld voor het duurzaam kantoorgebouw van de toekomst. We mogen echt fier zijn op het werk van Van Laere om stap voor stap de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse Regering te behalen.” – Minister President van de Vlaamse Regering, Jan Jambon 

Klanten helpen in hun klimaattransitie 

Het nieuwe hoofdkwartier van Van Laere is dan ook een echt state-of-the-art gebouw geworden waarmee het bedrijf laat zien wat er allemaal mogelijk is. Van Laere wil hiermee klanten inspireren en hen begeleiden in hun keuze naar duurzame bouwoplossingen. 

“We werken in een sector die letterlijk vormgeeft aan de wereld van morgen, en dat brengt dus ook een verantwoordelijkheid met zich mee voor toekomstige generaties. Met de huidige uitdagingen ga je niet gewoon verder zoals je altijd gedaan hebt, maar moet je de status quo uitdagen en slim inzetten op technologie en innovatie. Daar willen wij klanten bij helpen.” – Manu Coppens, CEO van Van Laere

Deze ambitie om klanten te begeleiden in hun keuze voor duurzame bouwoplossingen werd kracht bijgezet met de lancering van Van Laere’s nieuwe motto: Creating tomorrow together

Toonvoorbeeld van duurzaamheid 

Dankzij de combinatie van het slimme ontwerp van POLO , verantwoorde materiaalkeuzes en met intelligente software geoptimaliseerde HVAC-installaties werd de CO2-uitstoot gereduceerd tot 1/10e in vergelijking met een klassiek kantoorgebouw. 

 “Als ontwerpers streven we ernaar om boeiende gebouwen te realiseren die duurzaam zijn en in verbinding staan met hun omgeving. Geïnspireerd door het traditionele Belgische herenhuis, zien wij dit kantoorgebouw als een sequentie van kamers die gericht zijn op het ontvangen en samenbrengen van mensen. Een eenvoudig en consistent systeem van houten portieken en kruisvormige kolommen maakt dit mogelijk en draagt bij tot een goede leesbaarheid van de flexibel in te vullen ruimte en een aangename kantooromgeving. Het sobere glazen volume zweeft als het ware in het landschap met zijn huid van strekmetaal als kantwerk.” – Mauro Poponcini, POLO Architects 

Voor de draagstructuur van haar nieuwe hoofdkantoor koos Van Laere voor een hybride structuur van beton en CLT (Cross Laminated Timber). 

Dankzij deze materiaalkeuze, kon ook in de bouwfase de ecologische voetafdruk al worden beperkt. Niet alleen kon de volledige structuur geprefabriceerd worden, ook het transport en de montage kon werd sterk worden beperkt. De gevel werd bekleed met gecoat glas van de nieuwste generatie dat de warmte nog meer buitenhoudt zonder verlies aan transfert van daglicht. 

In haar ambitie om klanten te begeleiden naar duurzame oplossingen, rekent Van Laere op haar eigen expertise maar eveneens op die van de collega-bedrijven binnen de multidisciplinaire CFE Groep. Zo werd de houten structuur geproduceerd, geleverd en geplaatst door zusterbedrijf LTS uit Moorslede. 

” Onze houtproducten zijn FSC-gecertificeerd en hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Bovendien is het een ideale manier om CO2 op te slaan. Bepaalde CLT-elementen werden immers al in de fabriek samengesteld en dienden op de werf enkel nog te worden gemonteerd waardoor er minder transport nodig was. Op deze manier, zijn wij dubbel duurzaam. Een eerst keer door het materiaalgebruik en een tweede keer door het verminderen van het transport”- Jorgen Bornauw, CEO LTS. 

Binnen in het gebouw werd dan weer beroep gedaan op de collega’s van VMA die zonnepanelen, warmtepompen en verluchtingsystemen aansloten op de VMANAGER-software die alle stromen op elkaar afstemt waardoor het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt met hogervermelde CO2-reductie als resultaat. 

“We zijn bijzonder trots dat we hebben kunnen bijdragen aan de nieuwe thuis van onze collega’s. Als we echt duurzame gebouwen willen realiseren, dan moeten we niet alleen kijken naar de CO2-uitstoot van de bouwactiviteiten en de gebruikte materialen, maar eveneens naar de efficiëntie van het gebouw gedurende de hele levenscyclus. Dat is een totaalpakket dat we met Van Laere naar klanten kunnen brengen.” – Guy Wynendaele, CEO van VMA 

Video 

Bekijk het filmpje waarin de Minister-President Jambon, Manu Coppens, CEO van Van Laere en Mauro Poponcini van architectenbureau POLO samen 4 bomen planten als symbool voor het duurzame karakter van de nieuwe hoofdzetel. 

Over Van Laere 

Van Laere is een multidisciplinair klasse 8 bouw- en renovatiebedrijf dat zich specialiseert in private ontwikkelingen, Publiek Private Samenwerking (PPS), Design & Build projecten, en bouwteam-realisaties. Opgestart in 1938 is Van Laere een betrouwbare partner die focust op kwaliteit, dienstverlening en duurzaamheid. Om toekomstige uitdagende projecten te realiseren zet Van Laere graag in op nieuwe technieken, duurzaamheid en circulariteit in de meest ruime zin van het woord. Samen met dochteronderneming Arthur Vandendorpe is het bedrijf onderdeel van de beursgenoteerde multidisciplinaire CFE Groep. 

www.vanlaere.be  

Over CFE 

CFE is een multidisciplinaire groep die actief is in België, Luxemburg en Polen in 4 vakgebieden met een sterk groeipotentieel omdat ze het potentieel hebben om de wereld van morgen vorm te geven: vastgoedontwikkeling, multitechnologie, bouw en renovatie en duurzame investeringen. Met een omzet van 1.125 miljoen, meer dan 3100 werknemers en een lange ervaring en expertise die sinds de oprichting in 1880 is opgebouwd, heeft de groep CFE de ambitie om de status quo uit te dagen en positieve veranderingen teweeg te brengen door met succes ecologische en sociale uitdagingen aan te gaan voor het welzijn van toekomstige generaties. De groep CFE realiseert deze ambitie door duurzaamheid, innovatie en respect voor zijn medewerkers centraal te stellen in zijn strategie en door zijn klanten totaaloplossingen aan te bieden.  

www.cfe.be  

ImmoTopics

Author ImmoTopics

More posts by ImmoTopics