Skip to main content

De Belg is op zoek naar meer rendement voor zijn spaarcenten. Er wordt vaak gekeken naar de aankoop van een appartement of huis om het te verhuren, maar hiervoor moet men over een stevig kapitaal beschikken en ook het beheer ervan schrikt velen af. Beleggen in een hotelkamer is een mogelijks alternatief.  Het instapbedrag is immers lager en dus toegankelijker en de hoteluitbater neemt praktische beslommeringen uit handen. Het verbaast dan ook niet dat de vastgoedspecialist Fortior dit jaar een verdrievoudiging ziet van het aantal mensen dat informatie vraagt over hotelkamerinvesteringen.

Iedere nacht slapen in ons land ruim 53.000 mensen in een hotelkamer. Gemiddeld telt men 131 euro per nacht neer in een viersterrenhotel. Met deze cijfers, zit men opnieuw op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis.

“Dat maakt de investering in een hotelkamer zeker interessant als alternatief voor wie denkt aan vastgoedinvesteringen,” zegt Pepijn De Cuyper van Fortior. “Er is een grote vraag waardoor er potentieel ook een interessant rendement kan worden gegenereerd. Investeren in een hotelkamer moet men echter wel op lange termijn zien zodat goede jaren, zwakkere jaren kunnen compenseren. Er zijn immers factoren zoals het weer, geplande evenementen en dergelijke die de bezettingsgraad en dus de inkomsten beïnvloeden.

Budgettair toegankelijk

Het kopen van een appartement of huis om het nadien te verhuren vraagt al snel een investering van een paar honderdduizenden euros. Bij Fortior kan je al een hotelkamer kopen vanaf 130.000 euro (excl. Kosten). Hierdoor wordt een vastgoedinvestering al een stuk toegankelijker voor heel wat mensen.

Geen typische beslommeringen

Bovendien is het de hoteluitbater die instaat voor het verhuren van de kamers. Men hoeft dus niet zelf op zoek naar huurders. Daarnaast is het ook de hotelier die instaat voor de organisatie van het onderhoud en eventuele herstellingen aan het interieur. Dat zijn belangrijke troeven die ervoor zorgen dat eigenaars van een hotelkamer weinig zelf moeten regelen en de vruchten van hun investering kunnen plukken.

Rendement

Als kamereigenaar deel je in de opbrengsten van het hele hotel. Dus zelfs als jouw kamer leegstaat deel je in de opbrengsten van andere verhuurde kamers, maar ook in de inkomsten van de bar, het restaurant, de verhuur van vergaderzalen, het ontbijt,…

“Uiteraard zijn deze inkomsten moeilijk op voorhand te voorspellen en kan er dus geen minimum rendement worden gewaarborgd,” let De Cuyper uit.

Eigen gebruik

De investeerders en hun familie hebben ook de mogelijkheid om zelf te genieten van hun hotelkamer.

“In onze hotels mogen zij tot dertig dagen per jaar gratis overnachten in de eigen kamer, ontbijt inbegrepen. Sommigen kopen hotelkamers in hun thuisstad om zo bezoekende familieleden gratis te laten overnachten,” vertelt De Cuyper.

Troeven vertalen zich in hogere vraag

Met al deze voordelen hoeft het niet te verbazen dat er een steeds grotere interesse is in hotelkamerinvesteringen. Dat merken ze ook bij Fortior.

“Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar kregen wij bijna 600 aanvragen van geïnteresseerde kopers. Dat is drie keer zoveel als in heel 2022, toen we 207 aanvragen kregen. Zo lijkt ook de dip die de markt kende voor en tijdens de pandemie achter de rug. De stijgende interesse wordt natuurlijk ook aangewakkerd omdat mensen zien dat hotels opnieuw hoge bezettingsgraden hebben”, verduidelijktDe Cuyper.

Gelijkaardig met appartementaankoop

De aankoop van een hotelkamer verloopt op dezelfde manier als die van een appartement. Eerst wordt er een compromis opgesteld en later zal de notaris een aankoopakte opmaken waarin het nummer van de kamer wordt vermeld. In de akte wordt ook de quotiteit, zeg maar het aantal aandelen uitgedrukt in duizendsten, die een kamereigenaar heeft in de gemene delen opgenomen. De registratierechten zijn dezelfde als bij een andere vastgoedaankoop. De grond wordt in erfpacht gegeven om de eenheid te waarborgen. Hierop zijn lagere registratierechten van toepassing.

Wat wel specifiek is voor een hotelkamerinvestering, is dat er een uitbatingsmandaat wordt gegeven aan de hoteluitbater. Hierin worden afspraken over het beheer en de verdeling van de inkomsten vastgelegd.

Een auditcomité, dat is samengesteld uit een aantal hotelkamereigenaars, controleert de boekhouding en de resultaten van de uitbating. Elk kwartaal krijgt de eigenaar al een voorschot op het resultaat en bij afsluit van het boekjaar volgt dan de rest.

Fortior baadt in België 3 hotels uit: Novotel Ieper, Ibis Styles Kotrijk en Ibis Waver, samen goed voor 298 kamers.

ImmoTopics

Author ImmoTopics

More posts by ImmoTopics

Leave a Reply